Goemon

Autor: || Zveřejněno: 16.3.11


Název: Goemon
Český název: Goemon

Režisér: Kazuaki Kiriya
Předloha: Legenda o Goemonovi

Rok vydání: 2009 (v ČR 2010)
Žánry: Dobrodružný, historický, akční
Druh: Drama - Hraný film

-> ČSFD / IMDb / WIKI

Příběh:
Když byl Ishikawa Goemon ještě dítě, jeho rodina byla vyvražděna z politických důvodů a zachránila ho jeho matka těsně předtím, než zemřela. Goemona se poté ujal Nobunaga Oda, který mu slíbil stát se silnějším a vzal ho do své péče a vychoval z něj shinobiho (ninja) spolu s jeho přítelem Saizo. Na Nobunagu byl ale spáchán atentát a po jeho smrti se Goemon rozhodl odejít a žít svobodně. Stal se z něj zloděj, který kradl bohatým a dával chudým, aniž by se pletl do politických záležitostí. Jakmile se ale dozvěděl, kdo údajně stál za smrtí Nobunagy, rozhodl se pomstít za jeho smrt.

Download:
Ulož.to - CZ titulky

Náš názor (pozor, obsahuje spoilery!!):
Tenhle film je založen na jedné legendě o válečníkovi, který ztratil svého pána a rozhodl se žít svobodně, pomáhat chudým a škodit bohatým. Myslím, že tuhle legendu, tuhle slavnou osobnost japonského folklóru hodně z Vás zná. Teda, pokud se chcete kouknout na tento film, tak byste měli znát aspoň základní dějovou linii této legendy. Ishikawa Goemon jakožto zloděj kradl bohatým, ukradený zisk rozdával chudým a stál na straně míru a svobody.

V příběhu o Goemonovi ale není jasná jeho minulost, někdy je označován za pouhého zloděje. Jindy mu je zase přisuzován původ v samuraiské rodině, kde se stal ninjou, a když zemřeli jeho rodiče, byl nucen s jeho mistrem utéci pryč do bezpečí. V jiné verzi zase nebyl uprchlíkem, ale vedl tlupu banditů. Většina verzí ale končí tím, že nakonec byl zlodějem, kradl bohatým a dával chudým. Dokonce i jeho smrt je zahalena pochybnostmi. Neví se jistě, kdy zemřel, ani zda jeho veřejná poprava vařící vodou před branami budhistického chrámu byla opravdu pravdivá.

Přesto ale že se o Goemonovi toho moc neví, tak i přesto zůstává velmi známou osobností v Japonské kultuře, do dnes se vytváří nejrůznější hry a anime na toto téma. Například v divadle Kabuki jsou skoro všechny hry s tímto námětem. Ale nechci tu povídat o této legendě. Přece jen tu máme film, který je potřeba zhodnotit, i když to k ničemu není xD Tak jsem si vzpomněla, že tento film se také hodně často přirovnává k filmu Robin Hood, což je vlastně také příběh o zloději s tragickým podtextem.

Nevěřili by jste, jak je těžký najít gif TT^TT

Abych pravdu řekla, nejsem moc na hrané filmy xD Goshi-sama zase sleduje pouze horory, takže nám trvalo dlouhou dobu, než jsme se donutili na tenhle film kouknout ... a nelitujeme toho. Je to opravdu dobrý film, dobře vybraný soundtrack, který podtrhuje děj a vytváří úžasnou atmosféru. Sice tam občas najdete výrazný zasah počitačové technologie, ale natolik, aby Vám zničilo celková vjem. Když budem mluvit za nás, tak je to opravdu povedený film, který rozhodně stojí za to zkouknout. Obzvláště, pokud jste fanoušci japonské historie a legend, protože toho je tento film opravdu dositosti nacpaný xD

Nejsme odborníci na filmy a rozhodně nechceme nic kritizovat nebo příliš vychvalovat. Když ale ponecháme fakt, že jsme naprostí amatéři, který tomuto vůbec nerozumí, tak doufám, že Vám náš názor na tenhle film aspoň trochu pomohl s rozhodováním xD Někdy je lepší mít i názor pár laiků, znám z vlastní zkušenosti, že kolikrát je těch odborností až moc, že to člověku vůbec nic neřekne xD

Rozhodně Vám tento film doporučujeme, dejde tomu aspoň šanci, uvidíte, že se Vám zalíbí. Dokonce si u něj třeba i pobrečíte, jelikož se tam najde spousta scén, u kterých nebude mít navybranou. Díky tomu je tento film tak dobrý, najdete v něm akci, vtip i silné emoční události.

Baka Kamaru xD a Goshida Rikyu :)
- Úprava: 20.01.2013 17:28
- Úprava: 31.12.2013 01:26
- Úprava: 17.06.2015 18:49

Mohlo by se Vám líbit

Žádné komentáře

Děkujeme za tvou odezvu!!