Domácí kakaovo-oříškovo-vločkové sušenky | Kamaru řádí v Kuchyni

Autor: || Zveřejněno: 22.12.15

Zdroj: coco-choc.blog.cz + >kopie této stránky<
 
Yohohoho, Yarodomo!! :3

Vítejte zpět u vaření s Kamaru! Protože mě opravdu bavilo psát minulý recept, tak jsem se rozhodla, že jich od teď budu psát více. Mám tu pár receptů, které jsem vyzkoušela a výsledek vypadal přívětivě a chutnal výborně, takže Vám to sem všechno pěkně naházím. Rozhodně nečekejte, že bude něco jiného než sladkého, i když mám taky jeden opravdu jednoduchý recept na něco slaného, co má každý rád. Takže i lidé, co nemají sladký jazýček se příjdou na své. Teď se ale pustím do vysvětlování tohoto jednoduchého receptu. Minule byl jednoduchý, no tenhle je ještě mnohem jednodušší. Chystám se Vám totiž předvést jeden recept na výborné sušenky s oříšky a vločkami, který jsem před dávnou dobou našla na internetu a rovnou musela vyzkoušet. Nedávno jsem je dělala znova a říkám si, že bych Vám sem mohla dát recept, jelikož opravdu stojí za to!

Recept na tyhle kakaové sušenky s oříšky a vločkami jsem našla na >tomto< blogu. A protože mě a mé rodině opravdu zachutnaly, tak se s tímto receptem chci podělit. Narozdíl od ostatních receptů, které jsem kdy zkoušela, jsem tenhle nemusela nijak upravovat a vyhovoval mi i podle chuti. Věřte mi, vždycky najdu na receptech něco, co se mi nelíbí a musím to upravit. Oříškové sušenky nedělám moc často, protože nemáme poblíž domu moc zdrojů ořechů, ale jakmile navštívíme babičku, tak hned máme ořechů dva koše. Doufám, že Vám budou chutnat stejně jako mě, jelikož jsou opravdu dobré a rozhodně nezůstanete jen u "jedné na ochutnání". Receptů na sušenek mám opravdu velkou spoustu, protože mě opravdu baví sušenky péct. Navíc moje rodina a přátelé mají opravdu rádi, když si můžou třeba jen tak u televize nebo u kafe něco zobat a sušenky jsou pro takový případ opravdu perfektní.
 
Na těsto sušenek budete potřebovat:
180g hladké mouky
100g jemně mletých lískových oříšků (můžou být i vlašské)
100g jemně mletých vloček
130g měkkého másla
120g krupicového cukru
1 vejce (pokojové teploty)
1 a půl čajové lžičky prášku do pečiva
1 polévková lžíce kakaa
1 čajová lžička skořice
špetka soli

Postup, jak udělat těsto:
Tenhle typ receptů já dělám jen jedním způsobem: všechno nahážu do větší mísy a rukama pak uhnětu do těsta. Myslím, že to je jedna z nejlehčích možností. Já si nejdříve smíchám všechny sypké suroviny, což jsou mouka, oříšky, vločky, cukr, kakao, skořice, prášek do pečiva a sůl. Nakonec si udělám uprostřed důlek a hodím do něj vajíčko, obskládám máslem a začnu pěkně rukama hnětat. Ze začátku se Vám bude těsto trochu lepit, když ho ale dobře zpracujete, mělo by Vám vzniknou nelepivé těsto, které drží pohromadě. Pokud bude těsto příliš lepivé, tak můžete přidat trochu hladké mouky. Těsto by hlavně nemělo být mastné, jinak by se Vám na plechu moc roztíkalo a měli by jste z něj velké placky! Jakmile máte těsto uplácané, nedrobí se Vám a nelepí se, tak ho můžete rovnou zabalit a hodit do mrazáku. 
 
Nebo využíjte mé rady a vyválejte z něj váleček, který je široký v průměru asi 2-3 centimetry. Můžete je ovšem dělat různě veliké, dělala jsem i větší sušenky, kdy jsem si válec udělala v průměru 4-5 centimetrů, musíte potom ale brát ohled na dobu pečení. Nejlepší je z těsta udělat zhruba válec a zabalit ho do potravinářské folie, kterou pak budete jezdit jako válečkem po lince a ono se Vám těsto samo vytvaruje do pěkného válečku a nebude se Vám zbytečně chytat na ruce. Když budete mít váleček, tak ho dejte na půl hoďky do mrazáku, pokud spěcháte. Ze zkušenosti ale vím, že je lepší válec dát do ledničky a počkat do druhého dne.

Po půl hodině (nebo druhý den) si troubu předehřejte na 180°C a vytáhněte těsto. Bude pěkně ztuhlé, můžete z něj sundat fólii a jednoduše nožem nakrájejte kolečka, široká asi půl centimetru, a vyskládejte je na plech vyložený pečícím papírem. Lepší je mezi nimi nechat trochu místa, protože sušenky se trochu zvětší, tak aby jste pak na plechu neměli jednu velkou placku. Pokud se Vám nelíbí tenhle způsob krájení koleček, můžete si z těsta trhat kousky a dělat kuličky, jemně je rozplácnout a máte také sušenky nebo třeba můžete použít různá vykrajovátka a dělat nejrůznější tvary. Tam kde jsem našla recept, měla autorka speciální razítko, kterým si své sušenky označila. V tomto se fantazii opravdu meze nekladou. V troubě pak sušenky pečete 5-15 minut, záleží na výkonu Vaší trouby a velikosti Vaších sušenek. Sušenky v troubě dobře hlídejte a jakmile začnou zlátnout, tak je vytáhněte a nechte vychladnout. Nejlepší je sušenky nechat až do druhého dne, protože to jsou pak nejlepší!

Doufám, že můj popis těsta Vás moc nemátl. Je to opravdu jen "všechno smíchejte dohromady". Existují speciální postupy, jako že nejdřív smícháte máslo s cukrem a vajíčkem a podobně, podle mě to ale v tomto případě není nutné, protože jde o něco tak jednoduchého, jako jsou sušenky. Neděláte žádný dort nebo luxusní buchtu. Já mám ráda jednoduchost a tenhle druh těsta je pro mě jako stvořený. S kakaem si dávejte pozor, některé druhy kakaií barví opravdu hodně, tak ať nemáte sušenky pak černé jak úhelné doly. Stejně tak můžete kakao vynechat, pokud nemáte rádi kakaové. Kdyby jste chtěli vynechat oříšky nebo vločky, musíte k tomu přidat odpovídající množství mouky, protože těsto by pak bylo příliš tekuté. Cukr můžete použít jak moučkový, tak i krystal, v tomto ohledu záleží pouze na Vás.
 
Moje né tak fancy verze těchto sušenek >/////< 
 
Myslím, že to je asi tak všechno, na co bych Vás chtěla upozornit. Samozřejmě, pokud budete mít nějaké otázky, klidně se mě zeptejte, pokud budu vědět tak určitě odpovím! Doufám, že Vám sušenky budou také chutnat! Třeba nám sem hoďte i nějakou fotku Vaších výtvorů, abych mohla nasbírat inspiraci. Nikdy nevíte, kde se nějaká objeví. Chci se omluvit za nedostatek fotek, ale jak jsem říkala minule, nejsem dobrej fotograf a tady jsem opravdu moc nefotila, protože fotky postupu můžete najít na autorčině blogu. Dala jsem sem jen můj hotový výtvor */////*

No, a to by bylo asi vše. Nechci se tu zbytečně začít rozkecávat. Zrovna včera jsem tyhle sušenky dělala, protože se opravdu hodí na Vánoce, takže doporučuju hned vyzkoušet! Už si pomalu chystám další recept, tak se těšte, možná sem hodím i nějaké cukroví, pokud by byl zájem.

Baka-chan opět řádí v kuchyni u trouby!

Mohlo by se Vám líbit

12 komentářů

  1. 23. prosince 2015 v 13:07

    Toš ty ses vydala do kuchyně ? :O no totot :D já te mela pouze za ochutnávače al ty mě neustale překvapuješ :P ale vypadají výborně :P mám jen otazečku .. neztvrdly ? jsou takove měkké nebo to křupe ostošest ? :O

    Hlavně chci však popřát krásné Vánoce a štastny nový rok !!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 23. prosince 2015 v 16:39

      Nyaaaah, protože jsem velký jedlík, tak se mnou žádní kuchaři nestačí, proto si musím vařit sama xDDDDD ... Sušenky neztvrdly, rozhodně z nich nejsou nějaké balvany či kusy skály xDDDD Křoupou jako normální sušenky *//////*

      Arigato!!! :3

      Vymazat
  2. 26. prosince 2015 v 13:21

    To je fakt awesome recept. ^^
    Btw, Veselé Vánoce, opožděně, ale i tak xD ♥

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 27. prosince 2015 v 19:01

      Věř mi, není jen awesome, ale taky yummy!!!!! xDDDDDD
      Jinak, taky přejem!! *//////*

      Vymazat
  3. 26. prosince 2015 v 15:55

    Máš krásný design!
    Recept je skvělý, určitě někdy opustim gauč vyzkouším!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 27. prosince 2015 v 19:01

      Děkujeeeeem *///////*
      To určitě udělej, nebudeš litovat!! xDDDD

      Vymazat
  4. 28. prosince 2015 v 18:01

    oooooo to vypadá na výbornou mlsku :-) určitě vyzkouším teda pokud to nespálím ..:-D já jsem takový antitalent.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hej, podle mě se to přípalit ani nedá xD Ale lepši je u toho stát a pořádně hlídat xDDDDD

      Vymazat
  5. 28. prosince 2015 v 18:28

    Páni to bych mohla dát i já a to jsem anti-talent na vaření.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Taky jsem antitalent na vaření, ale tenhle recept je opravdu jednoduchej, takže ho zvládne opravdu každý xDDDDD

      Vymazat
  6. 29. prosince 2015 v 9:06

    hehe zní to parádně :3

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvou odezvu!!