UNDERTALE (GAME)

Autor: || Zveřejněno: 5.9.16

 
Tvůrce: Toby Fox 
GameMaker: Studio, nezávislý tvůrce RPG

Příběh:
Před dávnou dobou na světě vládly dvě rasy: Lidé a Monstra. Jednou, válka mezi nimi vypukla a po dlouhé serii bitev lidé zvítězili. Pomocí magie zapečetili monstra v podezmí a převzali vládů nad povrchem. Legenda říká, kdo se vydá na horu Ebott, nikdy se nevrátí. Bariéra, která drží monstra v podzemí, není dokonalá a právě na hoře Ebott se nachází propast, skrz kterou se může člověk dostat do světa monster. Mladý chlapec se jednou na tuto horu vydal a spadl do podzemí, odkud není návratu. Když ale prochází světěm monster, dozví se o jisté možnosti, jak se vrátit zpět na povrch a spolu se svou odhodlaností se vydává na cestu.

Žánr:
- dobrodružný, komedie, nadpřirozeno, puzzle game, logické, RPG,

Kde hru získat:
- ze všeho nejradši bych byla, kdyby jste si hru koupili, například na steamu
- je možnost hru někde třeba stáhnout, ale tahle hra rozhodně stojí za peníze, které do ní investujete
- můžete si hru stáhnout například zde: Skidrowrepacks.com; Oceanofgames.com

↓ Naše názory před samotným "spoilerováním" xD ↓
Tahle hra vyšla v září minulého roku a doslova pohltila a vyrazila dech celému hernímu světu. Pokud sleduejte nějaké let's playery, rozhodně jste na tuhle hru, nebo minimálně na její název, museli narazit. My patříme také k těm, co si tuhle hru museli zahrát hned s jejím příchodem, o dřívější ukázkové verzi (demo) jsem už slyšela, ale trpělivě jsem vyčkávala až se objeví plná verze. Ze začátku Vám to možná příjde jako každá jiná RPG hra, čtverčkovaný styl hry a hlavní postava, kterou potká velká smůla ... je to jako příběh většiny RPG her, na která narazíte, ale ... tahle hra je jiná! Undertale je hra, která člověku dokáže pořádně zamotat hlavu, naházet na něj spoustu překvapení, tajemství a nevysvětlitených jevů, a pak jej jednoduše nechat, ať se s tím vypořádá po svém. Nejen, že celá hra obsahuje opravdu úžasný a důkladně propletlený příběh, který obsahuje spoustu tajných, stinných, krutých ... ale také světlých a vtipných stránek, jsou tu také postavy ... a to nemluvím pouze o hlavních postavách ... které mají také svou stinnou a světlou stránku a je jen a jen na samotném hráči, jak se bude příběh vyvíjet, jak se k němu budou postavy chovat a k jakému konci se na konec může dostat.

Z mého pohledu opravdu úžasná hra, která je plná okamžiků a postav, se kterými prostě musíte soucítit, a opravdu skvěle si hraje s Vašemi emocemi!! Není to žádná hra, na kterou by jste dokázali po několika hodinách nebo dnech zapomenout, na tuhle hru nezapomenete ani za dvacet let. Myslím, že je dobrá pro kohokoliv, ať už máte rádi jakékoli žánry, všechny je můžete najít v této hře, dřívě nebo později narazíte na svůj styl a hra se Vám sama od sebe přizpůsobí. Rozhodně Vám tuhle hru doporučujeme, pokud za ni nechcete utrácet, jsem si jistá, že na googlu najdete spoustu stránek, ze kterých by jste si tuhle hru mohli stáhnout i zadarmo, já ale v případě této hry udělala vyjímku a koupila si ji na steamu, protože z mého pohledu za to opravdu stojí a ráda podpořím tvůrce *////*

Tak nějak, už mne nenapadá, co více tu říct, abych nezačala se spoilery. Opravdu tuhle hru doporučujeme, na první pokus budete potřebovat ke zdolání téhle hry při nejmenším tak šest hodin, je to opravdu dlouhá hra, ale neuvěřitelně úžasná hra!! Omlouvám se, pokud tu říkám slova "úžasná" nebo "hra" moc často, ale zatímco moje nejoblíbenější RPG hra je The Crooked Man, tak tahle hra možná svou úžasností převezme první místo v mém žebříčku. Tohle by bylo jako naše takové hodnocení dostačující, sice tu pořád mluvím já, ale Goshi-sama se mnou v hodně věcech určitě souhlasí ... navíc se mu nechce nic psát, takže to všechno nechává na mě, jako vždycky. Každopádně, od teď se v tomhle článku budou nacházet spoilery. Kdo Undertale ještě nehrál a nemá rád vyzrazení děje, tak doporučuju zbytek tohoto článku nečíst dřív, než si hru zahrajete. Pokud pak budete mít po dohrání hry zájem, tak se můžete kdykoliv vrátit a tenhle článek si dočíst, určitě ho jen tak nesmažeme *////*
Pro ty z Vás, kteří se rozhodli pokračovat ve čtení, pokračujeme okamžitě v článku!! V první řadě bych se chtěla omluvit, pokud nebude tento článek v nějakých částech dávat smysl nebo budu přeskakovat od jednoho tématu ke druhému a zpátky. Dávám tenhle článek do kupy zatímco prolézám internet a hledám nějaké užitečné informace. Hru jsem hrala už několikrát a vyzkoušela většinu možných konců, ale je tu ještě pár z nich, které jsem nezkoušela a chtěla bych je nějakým způsobem získat. Tenhle článek se tvořil víc než jen pár dní, dalo opravdu zabrat najít všechny tyhle informace, ale nakonec jsem přišla na pár opravdu zajímavých věcí, o které bych se tu s Vámi chtěla podělit. Nebudu tu převykládávat celou hru, jak jsem to dělala u minulých článků, přece jen je tahle opravdu hodně dlouhá a zároveň s několika možnými konci ... tenhle článek by pak opravdu dostál slovu "nekonečný" xD Spíš bych tu chtěla říct něco o jednotlivých místech, kde se hra odehrává, něco o hlavních postávách a také o tajných místech, které můžete ve hře najít. Takže pokud jste hru ještě nehráli, tak Vám tenhle článek nemusí dávat moc smysl, jelikož se nebudu moc věnovat hlavnímu příběhu, ale spíše jeho obecnému rozboru. Další informace, které tu nezazněli můžete najít na wikipedii, či samotných stránkách autora.

Ovládání:
Hru můžete hrát jak pomocí klávesnice, tak je možné využít i gamepad. Protože já jsem s gamepadem v ruce dost nebezpečná, tak jsem používala klávesnici. Na klávesnici se klasicky využívají šipky k pohybu postavy, enter nebo [z] k akci, pomocí shift se dostanete do menu. Ovládání jako u každé, klasické RPG hry, o kterých jsem tu mluvila už kolikrát. Undertale je ale něčím přece jen trochu odlišné. Velký rozdíl je právě v bojovém systému této hry, zatímco u klasických RPG her máte jednoduchou serii výběru útoku a následnou animaci, Undertale funguje na serii "miniher". Hráč (jeho postava), je v bojovém systému reprezentována červeným srdcem, které při útocích druhé strany musí uhýbat, aby nebylo zasaženo. Hra je proto mnohem těžší než klasické RPG hry, pokud nemáte dobrý postřeh a rychlé ruce, dává tak pocit něčeho nového a zábavného. Nepříjde Vám tedy ani po několika hodinovém hraní nudná, protože každá postava má své ojedinělé serie útoků a s postupem času jsou postavy silnější a silnější.
 

Něco málo o postavách:
Frisk
je postava, za kterou hraje hráč, je tak hlavním hrdinou Undertale. Po té, co spadne do Podzemí, vydává se na cestu zpět na povrch. Frisk je poslední z osmi lidí, kteří spadli do Podzemí, ale není tou postavou, která se pojmenuje na začátku hry. Tohle je možná trochu zmatečné, ale "hlavní postava" se změní podle Vašeho rozhodování při hře. Na začátku tedy pojmenujete postavu podle toho jak chcete, ale jeho pravá totožnost je odhalena až později ve hře. Pokud postavu hned na začátku pojmenujete Frisk, otevře se Vám tak nejtěžší možnost hry (hard mode). Podle Vaší hry může být Frisk považován za nemilosrdného či milosrdného, nejčastěji je nazýván ostatními NPC "Člověk" (The Human). Friskovo pravé jméno je odhaleno pouze na konci hry, pokud se dostanete ke konci "The Pacifist Route".

Ačkoliv hráč ovládá tuto postavu, Frisk má i svou vlastní osobnost a komunikuje s hráčem, což má možná i za následek zničení čtvrté stěny, nebo-li postava si je vědoma, že ji ovládá hráč, že tam venku ze hry někdo je. To můžete snadno vidět, když dialog zobrazí pouze "...", rozhovory s NPC jsou také přes Friska, tudíž odpovídají na věci, které se jich zeptá. Frisk a Flowey jsou jedniné postavy, které dokáží ovládat schopnosti SAVE, LOAD (znovu načtení SAVED FILE). Paměť NPC postav však není kompletně vymazána, dokud hru nerestartujete kompletně.

Chara, také znám jako "první člověk" nebo "padlý člověk",
je první člověk, jenž spadl do Podzemí. Tohle je postava, kterou na začátku hráč pojmenuje. Když spadl do Podzemí, vzali ho do své péče vládci Asgore a Toriel, kteří už měli syna Asriela. Chara a Asriel se spřátelili a Chara se tak stal nadějí Podzemí. Na konci "The Pacifist Route", Asriel však přiznal, že Chara nebyl zrovna nejlepším člověkem, na horu Ebott vylezl z něšťastného důvodu a nenáviděl lidstvo. Když Chara zemřel, jeho a Asrielova duše se spojili a sdíleli tak jedno tělo. Chara pak donesl jeho vlastní tělo skrz bariéru do jeho vesnice a chtěl využít jejich plnou sílu, ale Asriel se mu v tom snažil zabránit, což následovalo ve smrt a zranění obyvatel vesnice, kteří pak svou zlost obrátili proti nim. Pokud se vám podaři dokončit "Genocide Route", dozvíte se o údalostech z pohledu jak Asriela, tak Chary. Frisk se tak dozvídá o existenci Chary pouze při dokončení "Genocide Route". V několika případech také Chara ovládne hlavní postavu a dělá tak věci nezávisle na mysli samotného hráče, podobně jako Frisk.

 
Toriel
je bývalá maželka vládce Asgora a matka Asriela. Ona i Asgore brali Charu jako jejich vlastního syna a tak se k němu i chovali a starali se o něj s láskou. Hlavní hrdina se poprvé s Toriel setká hned na začátku hry, kdy jej záchraní před útoky Flowey a provede jej skrz Ruiny. Vypadá jako anglo-nubijská koza, je velmi milá, přátelská, inteligentní a milující matka, která má ráda děti a touží se stát učitelkou. Také miluje vtipy a slovní hříčky. Na konci "Neutral Route" a "The Pacifist Route" dokonce založí i svou vlastní školu. Toriel byla dříve provdaná za Asgora, ale po té, co byli Chara a Asriel zabiti lidmi, vyhlásil rozčilený Asgore válku lidem, což ji donutilo k rozvodu a usadila se v Ruinách, aby tak pomohla lidem, kteří spadli do Podzemí.

Sans
je veselý kostlivec plný nejrůznější vtipů a hlášek. Jako první se s ním hráč setká po té, co opustí Ruiny a objeví se v lese. Slouží jako pomocník hlavního hrdiny v "Neutral Route" a "The Pacifist Route" a jako finální boss v "Genocide Route". Je starším bratrem Papyruse a dobrým přítelem Toriel, které dohromady svedla jejich láska pro vtipy a slovní hříčky. Sans dokáže používat psychokinezi, jenž mu dovoluje ovládat věci bez potřebného přímého dotyku. Je velmi silný útočník, ale jeho obrana je velmi slabá, takže při "Genocide Route" je velmi těžké jej porazit. Je líný a často spává při práci, v důležitých situacích však dokáže být i vážný navzdory jeho lásce ke vtipům a slovním hříčkám o kostlivcích. Jako jediný si je vědom o přítomnosti hráče, který ovládá hlavní postavu, také moc dobře ví o schopnostech SAVE a LOAD, jak se dá během hry poznat z různých náznaků.

Přesto ale ztratí některé vzpomínky po načtení SAVED FILE a stejně tak nedokáže SAVE ani LOAD použít. Je také možné, že má Sans nějakou vědeckou minulost na základě velkého množství knížek fyziky, jeho dílny nebo třeba přátelského vztahu s vědkyní Alphys. Má také schopnost teleportace, kterou nazývá "zkratkami". Jako ostatní postavy i Sans pozná, pokud si někdo hraje se soubory samotné hry a hráče pak nazývá "dirty hacker". Sans se k hlavnímu hrdinovi chová na základě jeho jednání. Svého bratra má velmi rád a stará se o něj, i když to tak na první pohled nemusí vypadat. Občas se bojí mu říct o smrti některých postav, takže mu jen řekne nějakou uspokojivou lež. Když hráč zabije jeho bratra, Sans se nebude objevovat příliš často a na konci "Neutral Route" bude soudit hlavního hrdinu na základě jeho EXP, kdež to na konci "The Pacifist Route" jej nazve přítelem.

Některé věci také napovídají spojitost Sanse a vědce W. D. Gastera, hlavně plány a zakrýtý stroj v jeho dílně nebo také jeho neosvětlený veděcký výzkum ohledně anomalií a časových os. Sans a Papyrus jsou také pojmenovaní podle písma, stejně jako W. D. Gaster.
 
 
Papyrus,
mladší bratr Sanse a kostlivec s myslem pro hrdinství a spravedlnost, samozvaný "The Great Papyrus". A taky nesnáší bratrům humor. Je velkým milovníkem puzzlí, i když nejsou zrovna dokonalé, stále dobře pobaví. Jeho cílem je polapit člověka, aby se tak mohl stát členem Královské stráže, která má za úkol ochránit krále, Podzemí a sesbírat sedm lidských duší pro zničení bariéry. Ačkoli se to snaží skrýt, ve skutečnosti je přátelský, nevinný a velmi naivní, díky čemuž má Sans těžké časy při jeho ochraně. Před událostmi v Undertale, se Papyrus a jeho bratr objevili ve Snowdin a začali se prosazovat. Papyrus se tak spřátelil s Undyne, velitelkou Královské stráže a stal se jejím žákem. Když se Hlavní hrdina spřátelí s Papyrusem, je pozván do jeho domu a vydají se také na rande, přičemž Papyrus je mistr v randění!! Později se také snaží spřátelit Hlavního hrdinu a Undyne, což vyvrcholí v jeden velký zmatek. Během "Genocide Route" Papyrus věří v dobrotu, která leží uvnitř Hlavního hrdiny a snaží se jej navést na tu správnou cestu, i když se rozhodne Papyruse zabít, stále v něj věří a ví, že se může stát lepším člověkem.

Undyne (Undyne the Undying)
je velitelka Královské stráže, vypadá jako ryba oblečená v brnění, a jejím úkolem je ochránit obyvatelé Podzemí a samotného krále. Všechno dělá s velkou vášní, rychle jedná a pevně věří ve svá přesvědčení. I když se snaží Hlavního hrdinu porazit, stále chce hrát fér a vysvětlí, jak její útoky vlastně fungují. Když se s hrdinou setká poprvé, bojuje za Asgorův plán získání sedmi lidských duší, ale když ji hrdina ukáže milost, rychle se postaví na jeho stranu. Při boji ve Waterfalls, pokud se hrdinovi podaří od ní útéci, se dostanou do Hotlands, kde se díky horkému prostředí začne zahřívat její brnění, může jí tak nabídnout pomoc a získá možnost se s ní spřátelit, pokud nemá žádné EXP. K tomu pomůže Papyrus, který domluví hrdinovi a Undyne rande.

Má ráda vaření, ráda pomáhá ostatním, miluje šprými a oblíbila si také anime, na základě kterého považuje lidskou historii vzrušující a cool. Kromě toho se také romanticky zajímá o vědkyni Alphys, která ji vetřela do hlavy nápad, že anime je vlastně lidskou historií. Undyne, mimojiné, má také nejvíce odhodlaní ze všech. Odmíta příjmout Papyruse ke strážím, protože je příliš milý a přátelský, čímž by mohl rychle příjít o život. Díky jeho prosbám se však rozhodla dát mu lekce vaření, a tak jej začala trénovat, načež se stali dobrými přáteli. Když ji Papyrus poví o výzvě "spřátelní s člověkem", její vášnivé srdce se takové příležitosti chytí a rozhodne se výzvu příjmout, na čež se bude snažit, aby se stali "besties"!! Na konci "The Pacifist Route", je Královská stráž rozpuštěna a Undyne a Alphys se konečně vydají na rande.
 
       

Alphys
je stydlivá ještěrka, žije v laboratoři v Hotland a díky Asgorovi se stala Královskou vědkyní, který ji najal, protože prý dokázala vytvořit duši, ve skutečnosti však jen vytvořila robotický oblek pro ducha, čímž vznikl Mettaton. Velmi ji zajímá hlavní hrdina, stejně tak i anime a manga, také je tajně zamilovaná do Undyne, ale nemá odvahu jí vyznat své city. Alphys se snaží pomoci Hlavnímu hrdinovi v jeho cestě a naviguje ho tak skrz Hotland, a při "The Pacifist Route" jí hrdina pak naoplátku společně s Papyrusem pomůže vyznat svou lásku Undyne. Přes její veselou a stydlivou povahu, však skrývá obavy a děsivé tajemství. Když exprimetovala s "odhodláním" a snažila se tak vytvořit duše, nechtěně vytvořila monstra zvaná "Amalgamates", která jsou uzavřená v tajné části laboratoře, kam nikdo nemá přístup. To vše se může hráč dozvědět, pokud se dostane do "Skutečné laboratoře", když se vrátí zpět po boji s Mettatonem. Při "Genocide Route" se Aplhys s hlavním hrdinou nesteká přímo, místo toho evakuuje všechny obyvatelé Hotland do laboratoře.

Mettaton
je výtvor a dobrý přítel Alphys, který je vděčný za tělo, jenž mu dala. Je to vlastně robot, do kterého byl vložen duch. Nejdříve představen jako zábavní robot, který má i svou vlastní show, jenž se vzápětí změnil na vraždícího robota lidí. Později je však vysvětleno, že se jen tak choval. Ze začátku vypadá jako velká, železná krabice na kolečku a s mirkofónem v ruce, když je však přepnut spínač na jeho zádech během "The Pacifist Route" nebo "Neutral Route", přemění se na v Mettaton EX, jenž má tělo podobné lidskému. Mettaton je sebevědomý, charismatický a okouzlující hostitel TV, který miluje drama, akci a násilí. Ačkoli vypadá jako velký narcista, velmí se stará o pozitivní ohlas, který má jeho show na obyvatelé Podzemí. Předtím, než získal své tělo, byl bratrancem Napstablooka, kterému pomáhal s jeho šnečí farmou a žil v domě vedle něj. I když se nerad rozhodl jej opustit, vždy se o něj velmi staral a jakmile získal stálé tělo, pozval jej na jeho turné, aby mohli zůstat spolu. Během "Genocide Route" se přemění na Mettaton NEO, který vypadá podobně jako Mettaton EX, je ale velmi slabý a dá se porazit jedinou ranou.
 
Asgore Dreemurr
je král a vládce Podzemí, který se stará o jeho obyvatelstvo. Jeho bývalou ženou byla Toriel a jeho synem byl Asriel, pozdějí do rodiny přibrali i Charu. I když není zrovna zlý, stále patří mezi záporné postavy, jelikož se snažil získat sedm lidských duší, aby mohl zničit bariéru a osvobodit tak monstra z Podzemí. Je milý a má zálibu v zahradničení. Před jeho bitvou nabídne Hlavnímu hrdinovi spoustu příležitostí k prozkoumání Podzemí a je velmi zdráhavý k boji. On a jeho žena, královna Toriel, vládli Podzemí po tisíciletí od té doby, co je lidé uzavřeli v Podzemí kvůli jejich porážce ve válce. Tragická smrt jeho dětí vedla k jeho vyhlášení války lidem ze zlosti. Přísahal usmrcení každého člověka, který spadne do Ruin a plánoval tak využít jejich duše k prolomení bariéry a zniční lidstva. Toriel, znechucena jeho myšlenkami, jej opustila a odešla do Ruin. Než se hlavní hrdina dostal do Podzemí, šest dalších lidí před ním spadlo dolů a zemřelo, přičemž Asgore zachránil jejich duše pro budoucí využití.

V "Neutral Route", nabízí hrdinovi možnost vrátit se zpět na povrch s využitím jeho duše a jeho zabitím, ať už hráč zvolí jakoukoli možnost, objevi se Flowey, získá Asgorovu duši a ukradne i duše ostatních, šesti lidí. Při "The Pacifist Route", je boj Asgora a Hlavního hrdiny přerušen Toriel a následně se objeví i další postavy Undyne, Aplhys, Papyrus a Sans, kteří začnou diskutovat, dokud se neobjeví Flowey. Během "Genocide Route" Asgore nepoznává Hlavního hrdinu jako člověka, místo toho jej vidí jako monstrum. Hrdina ho jednou ranou oslabí a objeví se Flowey, který zasadí poslední ránu a zničí jeho duši.


Flowey / Asirel
je zlatá, pošklebující se květina, která se na začátku přetvařuje a slouží jako hlavní záporná postava hry v "Neutral Route" a "The Pacifist Route". Je manipulativní, nevyzpytatelný a mazaný, když se snaží získat duše lidí pro své vlastní potřeby. Jeho osud se doráží podle toho, jak se k němu zachová samotný Hlavní hrdina, zda jej zabije nebo bude milosrdný, což vyústí ve více možných zakončení. Při "Genocide Route" je Flowey nakonci vyděšen z Hlavního hrdiny, který neváhá jej zabít. Aby se zachránil, zničí Asgorovu duši po té, co jej hrdina zabije a prosí bezvýsledně o život, přičemž odhalí svou skutečnou identitu jako Asriel. Jeho vzpomínky zůstavají nedotčeny, když hráč využívá SAVE a LOAD systém, protože kdysi také ovládal tuhle schopnost.

Když Chara umíral, jeho posledním přáním bylo vidět zlatou květinu v jeho vesnici na povrchu. Asriel proto absorboval jeho duši a Chara tak odnesl své tělo na povrch, jenže vesničané obvinili Asriela ze zabití člověka a zaútočili na něj. Zraněný Asriel se tak vrátil zpět do Podzemí a zemřel. Když Aphys dělala experimety s "odhodlaností", vstřikla ji injekcí do jedné ze zlatých květin, načež se květina stala možnou schránkou a Asrielova duše tak posedla květinu. Jenže bez duše ztratil možnost milovat a začal být znuděný a podrážděný. Během "Neutral Route" se Asriel neobjevuje vůbec. V "The Pacifist Route" se hlavní hrdina dozvídá o Asrielovi a jeho pokusu o vrácení šesti lidských duší na povrch, nakonec ale plán opustil a duše nakonec sám absorboval. Nesnažil se však nikoho zabít, místo toho chtěl vymazat všechnu časovou osu hry a vrátit tak vše na úplný začátek. Když hlavní hrdina využije přítomnosti jeho přátel v Asrielově duši, Asriel se nakonec vrátí do své pravé podoby malého dítěte a zruší bariéru.

Poznámky k událostem:
Protože to vypadá velmi nesrozumitelně, tak tu zkusím ještě něco málo dovysvětlit. Každá cesta má více možných ukončení podle toho, jak se hráč v průběhu hry rozhodoval. Konec má také vliv na znovu-spuštění hry, kdy si hra pamatuje, jak jste dopadli a některé dialogy a události se mění závisle na konci, který jste dostali při Vaší první hře. Protože je tu tolik možností, jak tuto hru ukončit, není možné do všechno dopuntíku vypsat, snažila jsem se ale popsat to nejdůležitější. Vybrala jsem tu taky ty nejhlavnější postavy, ale Undertale má opravdu hodně postav, které by stáli za nějaký odstavec, jenže nemám tolik místa se tu rozepisovat, navíc ... nejlepší je, když si hru zahrajete a setkáte se s postavami sami, protože tak získáte ten nejlpeší zážitek ze hry *////*

        
 
Něco málo o světě Undertale:
 
Ruiny
Jsou místo, které je hned na začátku hry a kam se lidé dostanou po té, co spadnou do Podzemí. Slouží něco jako tutoriál ke hře, kde se naučíte bojovat s monstry a také řešit nejrůznější puzzle. Mimojiné je to také domov Toriel po té, co opustila Asgora. Na tomto místě se hlavní hrdina setká nejprve s Flowey a pak s Toriel, která jej zachrání. Ruiny byly původně domovem monster, po tragické smrti Asriela a Chary se však monstra přesunula hlouběji do Podzemí a vytvořila tak Nový domov. V Ruinách máte také možnost setkat se a spřátelit s duchem Napstablookem, který je také dj-em a chovatelem šnečí farmy. Když dostanete k domu Toriel, její dialog začne podle toho, kolik máte HP po bitvách s monstry. Jakmile opustíte Ruiny, nebudete se moci vrátit zpět.

Snowdin
Město, jenž je permanentně zasněžené, i když se nachází v Podzemí. Jeho obyvatelé mají větsinou silnou srst a nebo jsou kostlivci, také tu žije valná většina Královských strážců. Na tomto místě se poprvé hlavní hrdina setká s bratry, Sans a Papyrus, kteří tu mají domov. Ve Snowdin je možné najít obchod, hostel, knihovnu a bar, do kterého Sans jednou pozve i hlavního hrdinu (pokud nesledujete "Genocide Route"). Ze Snowdin je také možnost využít Převozníka na řece, který Vás odveze do další míst. Aby se Hlavní hrdina dostal do dalšího prostředí, musí najdříve porazit Papyruse.

Waterfall
Třetí místo, které hlavní hrdina navštíví, je plné vodopádů a je domovem velitelky Královské stráže, Undyne a také Napstablooka, kterého můžete navštívit, pokud jste se spřatelili. Vedle jeho domu je dům jeho bratrance Mettatona. V tomto místě je možné najít starou sukénku a baletní boty (vodopád a rákosí), pokud dobře hledáte. Hlavní hrdina se tu tedy setkává poprvé s Undyne, která se jej pokouší zabít a narazí také na Sanse. Tohle místo je mým neoblíbenějším kvůli hádance s piánem a naprosto krásné melodii *////* ... V této oblasti můžete také najít "Vesnici Temmie", když se nacházíte v místě, kde si musíte na cestu posvítit květinami. Existují tu také květiny, které říkají to, co slyšeli od ostatních a neleznete tu i Převozníka a starého želváka Gerson v jeskyni nebo třeba veselou chobotnici Onionsan. Aby jste se mohli dostat do další oblasti, musíte porazit Undyne.
 
 
Hotland
je místo plné horké lávy, kde se nachází laboratoř Alphys, ve které je možnost navštívení "Skutečné laboratoře" a odhalení její temné minulosti. V tomto místě se Hlavní hrdina setkává s Alphys, která mu pomohá dostat se přes puzzle a následně se setkává také s pavoukem Muffet, která nechá hlavního hrdinu napokoji, pokud si něco koupil ve výprodeji "Spider Bake". Můžete tu také najít Převozníka a také věci jako spálenou pánev a špinavou zástěru (1R a 2R). V této lokalitě se také nachází obchod Bratty a Catty a také MTT Resort, což je hotel a zábavní centrum vytvořené Mettatonem. Pokud Hlavní hrdina nezabije Papyruse, tak ho sem Sans pozve na večeři. Po setkání s Alphys se Hlavní hrdina setkává s Mettatonem, který jej donutí učastnit se v jeho Quiz-show a také v dalších pořadech.

CORE
se nachází v Hotland, jedná se technické zařízení, které vytváří elektřinu pro celé Podzemí.Celý CORE je zařízen tak, aby se položení jeho místnosti neustále měnilo a nebylo tak jednoduché se dostat do Nového domovu skrz výtah uprostřed. Když Hlavní hrdina projde celým zařízením s pomocí Alphys, setká se s Mettatonem a dojde k jejich poslednímu souboji. Odtud se pak Hlavní hrdina dostává do Nového domu (New Home).

New Home
je nové hlavní město v Podzemí, ve kterém se nachází "Poslední chodba" a "Místnost s trůnem". V poslední chodbě se Hlavní hrdina setkává buď s několika monstry nebo se Sansem, který jej buď pochváli za nezískání žádného EXP a LOVE při "The Pacifist Route" nebo započne finální bitva během "Genocide Route". Nakonec se setkává s Asgorem.
 

 
Hlavní možné zakončení Undertale:
 
Neutral Route (Neutrální cesta)
 Tento konec je možné získat, pokud se nespřátelíte se žádnou z hlavních postav (Papyrus, Undyne, Alphys) nebo zabijete nějaké monstrum. Končí telefonním hovorem Sanse. Konec může být trochu jiný na základě rozhodnodování hlavního hrdiny, ale ve výsledku jsou všechny velmi podobné:
- Asgor zemře (rukou Hlavního hrdiny, Flowey nebo sebevraždou)
- Flowey je poražen (Photoshop Flowey)
- Šest lidských duší je ztraceno
- Monstra zůstanou uvězněna pod bariérou a domnívají se, že hlavní hrdina utekl z Podzemí sám.
 
The Pacifist Route (True Pacifist Route, Cesta Pacifisty)
 Známý jako "šťastný konec" podle Floweyho nebo jako "pravý konec". K dostání tohoto konce se musí Hlavní hrdina spřátelit se všemi, nezabít ani jedno monstrum (nesmí získat žádné EXP, takže ani LOVE), dokončit "Neutral Route" a ještě nikdy předtím jste nezahráli "Genocide Route". Je velmi těžké dostat tento ending, obzvláště pokud spěcháte a nedáte si načas s prohledáváním všech oblastí. Na konci této cesty bude bariéra zničena, monstra budou moci opustit Podzemí a dostanete se ke konečným titulkům.
- Hlavní hrdina má možnost si vybrat, zda chce zůstat s Toriel nebo půjde dál, což ovlivní scénu po titulkách,
- Pokud již byla předtím dokončena "Genocide Route", tak scény po rozhodnutí se také změní. Pokud spustíte hru znovu, bude požádáno, aby jste nechali monstra být. Kdyby jste restarovali hru od začátku, tak by byla monstra zase polapena v bariéře.
 
Genocide Route (Genocida = zločin proti lidskosti)
 Tento konec nastane, pokud zabijete naprosto všechna monstra ve všech oblastech (později Vám je budou i odpočítávat) hry včetně všech bossů. Dokončením této cesty zničíte celý svět Undertale. Pokud je hra znovu načtena, Chara bude žádat hlavního hrdinu o jeho duši za obnovení světa. Hra si však bude pamatovat, že jste dokončili tuto cestu a při dalším dokončení tak získáte trochu jiné konce (Soulless Genocide a Soulless Pacifist). Neutrální cesta zůstane nezměněná.
- Ruiny: 20 monster (Toriel)
- Snowdin: 16 monster (Papyrus)
- Waterfall: 18 monster (Undyne)
- Hotland: 40 monster (Mettaton NEO)
- New Home: žádná monstra (Sans), hlavní hrdina pak automaticky zabije Asgora a Floweyho.
 
Hard Mode je možné zapnout, pokud při začátku pojmenujete svou postavu "Frisk". Všechny postavy tak bude mnohem těžší porazit a hra končí po poražení Toriel.

        

Nějaké detaily k odlišnosti koncům:
Konce nebo-li "Endingy" se mění podle rozhodování samotného hráče, podle toho jaká místa navštíví, s kým se rozhodne mluvit a jak moc věnuje pozornost všem detailům, které se ve hře objevují. Doporučuji Vám také pozorně naslouchat všem dialogům, protože velmi často obsahují různé nápovědy a varování. Jelikož si také postavy a samotná hra pamatuje každý Váš krok, každé znovunahrání uloženého souboru, každé dokončení, které jste udělali, je možné, že nikdy nedojdete k tomu stejnému konci, i když budete dělat to stejné pořad dokola, jelikož dialogy se velmi často mění. Undertale je opravdu velmi dobře udělaná hra, ve které i sebemenší odlišnost může vést k naprosto velkému zvratu, čímž si vysloužíla velmi vysoké hodnocení.

Něco málo o některých tajemstvích:
Během hry můžete najít různá tajná místa, jako je například Vesnice Temmie ve Waterfall, získat skryté itemy, potkat skryté minibossy nebo třeba odhalit dodatečné scénky. Velmi známou je Sans a jeho stánek s hotdogy, pokud máte plný inventář, tak Vám začne skládat párky na hlavu v počtu až třiceti. Dalším zajimavým skrytým místem jsou záhadné dveře, které vedou do místnosti vývojaře samotné hry, ve Snowdin, jenž se otevřou, pokud se Vám podaři vyhnout se všem jménům v titulkách na konci "True Pacifist Route". Pokud dobře nasloucháte, tak Převozník (River Person), velmi často říká různé nápovědy. Ve Waterfall můžete také narazit na malého ptáčka, který Vás přenese přes řeku, nejvíc epická část celého Undertale!!

Jednou velkou záhadou je již předtím zmíněný vědec W. D. Gaster, který má stejně jako Papyrus a Sans jméno po písmu. Pokud si pohrajete se samotnými soubry hry, tak se můžete dostat do skryté místnosti ve Waterfall a najít tak samotného W. D. Gaster, také můžete najít různé zmíňky o něm během hry, různá vodítka s ostatními postavami jako je Sans nebo třeba najít duchy samotných Následovníků tohoto vědce. Také se o něm zmiňují některé texty ve "Skutečné laboratoři". Přesto všechno je tato postava stále zahalena v mlze a myslím, že se z ní jen tak nedostane.

Hudba (Soundtrack):
Nakonec bychom chtěli ještě pochválit soundtrack této hry, který je naprosto fenomenální. Opravdu dobře vybraný, skvěle sedí ke hře a podporuje atmosféru celé hry. Málokdy se člověku podaří najít tak dobrý a zajímavý soundtrack, jako je možné najít u této hry.
 
Myslím, že už jsme tak nějak pokryli většinu hry. Undertale je plná tajemství a záhad, které se otevírají a ukazují s jeho každou další hrou, takže není možné všechno vypsat najednou. Je tu ještě spousta skrytých věcí, které nám stále unikají. Po dokončení cesty Pacifisty jsem se však rozhodla, že už ji znovu hrát nebudu, jelikož se chci řídit přáním samotných postav. Pevně ale doufám, že jsem pokryla všechny základní poznatky, které jsou známy světu. Pokud máte i tak další otázky, tak se nebojte zeptat v komentářích!! Moc ráda odpovím na cokoli, pokud budu znát odpověď *////*

Sice tento článek vychází velmi pozdě (začal se psát loni a až předevčírem jsem se rozhodla ho po skoro ročním odložení konečně dokončit), ale přesto se tu určitě najdou i tací, kteřé o této hře jen slyšeli, ale ještě ji nehráli. Naš názor jste si mohli přečíst hned na začátku, takže myslím, že už tu není moc co řící. Jen snad, že tuto hru rozhodně doporučujeme, jsem si docela jistá, že Vám dokáže vyrazit dech svou úžasností. Pro méně zdatné v angličtině se začal vytvářet i český překlad této hry, bohužel nevím v jakém je stadiu či jestli už není třeba i dokončený, ale jsem velmi ráda, že se někdo rozhodl zpřístupnit tuto hru i těm méně zdatným v angličtině *////*

Baka-chan a Goshi-sama na vlnách dobrodružství!! *////*

Mohlo by se Vám líbit

7 komentářů

  1. 5. září 2016 v 22:26
    Hahah, UT je tak obsáhlá a dokonalá hra, že Ti ani nezazlívám, že jsi to dopsala až teď :D Ze stejnýho důvodu je to bohužel i složitější s překladem - je tam toho tolik, že to prostě chvilku trvat bude + fonty textů nepodporují háčky a čárky, takže to se taky musí nějak vyřešit...
    Ale jsem ráda, že se konečně recenze na tuto hru objevila i tady na blogu, je to asi fakt nejlepší hra v RPG žánru, co jsem kdy hrála (ano, předčila i IB)! :3

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 7. září 2016 v 22:32
      Věřím, že překlad takovéto hry je velmi složitý a bude trvat velmi dlouho, i přesto však obdivuji Vaši odhodlanost se do toho pustit *////*

      Vymazat
  2. 6. září 2016 v 16:53
    Aahhh >w> Undertale hram, momentalne som na genocide route a nedokazem sa dostat cez Undyne >:I amen me.
    Altho, chapem, ze pre menej vzdatnych v anglictine je cesky preklad lepsi, no prudu a neskutocne mnozstvo vtipov a puns tymto padom :"D Vazne, hned po ruins sa zacinaju uzasne veci hlavne so Sansom, ktore ak sa nehra v anglictine, vtipi stratia vyznam, bohuial :I
    Nasledne taktiez musim priznat, ze z Youtuberov moj naoblubenejsi hlas na Papyrusa je od Jacksepticeye :"D
    Ale som rada, ze ste spravili clanok o tejto hre, je genialna a fakt je skoda len toho, ze ludia ju nejdu hrat len z toho dovodu ako sa to rozsirilo po internete. Nieco ako Suicide Squad, podla kamaratky aspon.
    V podstate, vsetci to tak neskutocne chvalia atd, ze sa boji, ze ak hru pojde hrat, tak sa v tom sklame, takze to odklada na dobu neurcitu, which is sad :"D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 7. září 2016 v 22:32
      Genocide Route je velmi těžká, některé ty souboje byli pro mě smrtí!! TT////TT ... Podlě mě, pokud je překlad dobrý, tak i vtipny nemusí ztratit význam, čeština je přece jen mnohem barevnější jazyk s velkou slovní zásobou. I když je pravda, že některé věci jednoduše přečíst nejdou, aniž by ztratili své kouzlo. Yeah, jeho Papyruse mám taky velmi ráda, je prostě dokonalej XDDDD
      O tom jsem už také slyšela, je škoda, že se lidé bojí Undertale vyzkoušet. Je to něco jako, když všichni odmítají zahrát si Five Nights at Freddy's jen kvůli tomu, že je to hororová hra ... bohužel, s tím nic nenaděláme TT/////TT

      Vymazat
  3. 7. září 2016 v 17:02
    Tu hru vůbec neznám ale vypadá zajímavě! Asi ji zkusím :3

    ----------
    Ahoj, rády bychom tě pozvaly na náš nový blog o Yaoi povídkách a fanfiction. Budeme rády za milý komentář nebo návštěvu! ^^ yaoiii-povidky.blog.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 7. září 2016 v 22:32
      Určitě ji vyzkoušej, nebudeš litovat. Jen musíš počítat s tím, že to opravdu vezme nějaký ten čas *////*

      Vymazat
  4. 24. září 2016 v 15:29
    příjde mi to jako hodně stará hra, vypadá docela zajímavě, možná si ji vyzkouším i když mám omezené množství času :-)

    OdpovědětVymazat

Děkujeme za tvou odezvu!!